JOAKIM OLSSON KRUSE
Västerås domkyrkas goss- och herrkör

Jag heter Joakim Olsson Kruse och är körledare i Västerås domkyrka, där jag leder goss- och herrkören, samt vuxenkören Mariakören. Jag kom till Västerås hösten 2016, då det fanns en önskan om att återetablera gosskörsången. Det har funnits gosskörer i Västerås domkyrka i flera omgångar, den senaste och mest kända grundad på 1950-talet av Bror Samuelson, legendarisk körledare i staden. 2014 gjordes en översyn och man önskade ge pojkar samma stimulerande sångmöjligheter som flickor, och så återstartade gosskören 2016. Jag har arbetat i Kristianstad och i Karlskrona, och där startat gosskörer. Jag brukar säga att fått tre chanser att göra och undvika misstagen: med alla delkörer i körerna har jag startat 11 körer med killar, tonåringar och unga män. Det har väl blivit några hundra killar… och lika många små och stora misstag…

Vad jag tidigt lärde mig var att ha öronen öppna och verkligen lyssna till vad killarna tycker och tänker om sin kör och sin körsång. Det skiljer sig ganska mycket från hur flickor tycker och tänker, och jag var noga med att inte försöka ”tvinga in” killarna i en kör-ram som kanske är utvecklad för flickor. (Jag upptäckte f.ö med tiden att det man från utbildningarna fått med sig om körledning med unga ofta var just kör-strukturer som utvecklats ur flick-täta körer. Det har gjort att killarna inte riktigt känt att de passat in och därmed hellre funnit sig till rätta inom t.ex idrott). Jag har nu förstått att nästan alla killar kan tänka sig att sjunga i kör, och de allra flesta som får uppleva körsång inte bara gillar det: de ÄLSKAR det. Men eftersom pojkar gärna saknar både förförståelse för och grundkunskaper i vad som behövs för körsång, måste man som körledare vara beredd att vandra den ibland ganska långa vägen från att vara ”random kille på gatan” till att vara ”hel-korist”. Det kan vara en krokig väg men om man är beredd att göra jobbet tillsamman med dem, så visar det sig att det blir körernas mest respekterade ledargestalter och stabilt lojala sångare. Jag har under åren samlat tankar om pojkars sång i en bok som Västerås stift var vänligt nog trycka i januari 2020. Om någon är intresserad av boken ”Killar i kör – att skapa sångmiljöer för pojkar, tonårskillar och unga män”, så går den att beställa från Västerås stifts webshop.

Joakim Olsson Kruse