NIDAROSDOMENS GUTTEKOR, TRONDHEIM, NORGE

Nidarosdomens guttekor er Norges eldste guttekor. I starten av 1100-tallet kom stenhuggere fra hele Europa til Trondheim for å bygge kirken som senere skulle bli Nidarosdomen. Munkene underviste stenhuggernes sønner i latin og religion og til gjengjeld sang guttene i messene. I 1927 ble koret stiftet i sin nåværende form, etter forbilde av Uppsala domkyrkes gosskör. I dag er koret åpent for alle gutter i Trondheim og består av 85 sangere.

Korets hovedoppdrag er sangopplæring, sang i høymessene i Nidarosdomen og konsertaktivitet over hele verden. Hvert år synger koret 10-12 høymesser i Nidarosdomen. Koret gir for det meste konserter med tradisjonell kirkemusikk for kor og orgel, men 1-2 ganger i året setter koret opp et større verk for kor, symfoniorkester og solister.

Koret følger den tyske guttekor-tradisjonen men øver og opptrer i en SSAATTBB-oppstilling. Hovedkoret består for tiden av 30 guttesopraner og 25 guttealter. I herrestemmene sitter det 30 tenorer og basser.

Guttekoret tar på seg konsertoppdrag i hele verden og reiser på minimum en langtur hvert år. Mange sangere synes at turene er de mest spennende oppdrag. I de siste år har koret vært på turné i Taiwan, Singapore, Russland, USA, Italia, Tyskland og Danmark.

Det sosiale samholdet er nøkkelen for et godt fungerende guttekor: Hver høst drar hele koret på en sommerleir for å bli kjent med de nye sangere og lære seg nytt repertoar. Herresangerne leder aktivitetene og er trygge voksenpersoner for guttene både på leiren og på turné. Guttekoret disponerer et eget øvingslokale med lekerom der guttene kan henge med sine venner før og etter korøvelsene.

Korets dirigent er Bjørn Moe.
www.facebook.com/guttekoret