VÄSTERÅS DOMKYRKAS GOSSKÖR

Isak F och David B – gosskören

Isak har sjungit i gosskören sedan återstarten 2016 och David anslöt efter ett år. Tidigare hade Isak aldrig sjungit eller sysslat med musik, men kommer från en körfamilj med morfar kyrkomusiker och mamma körsångerska. David hade spelat piano och cello. Nu går båda i musikklass och har ofta sällskap direkt från skolan till körlokalerna, där de vilar innan körrepetitionerna.

VAD ÄR DET BÄSTA MED KÖREN?

Isak: Man träffar många olika människor!

David: Låtarna vi sjunger och att träffa glada människor. Och att träffa Joakim [körledaren].

HUR ÄR DET ATT SJUNGA MED HERRKÖREN?

Isak: Det är roligt och bra för koncentrationen eftersom vi måste vänta på vår tur att repetera!

VILKEN STÄMMA TROR DU ATT DU KOMMER ATT SJUNGA EFTER MÅLBROTTET?

Isak: Tenor

David: Tenor

Isak: eller bas…

David: kanske bas…

Isak: eller countertenor…

David: Countertenor kanske!

VAD ÄR SPECIELLA SAKER MED VÅR KÖR?

Båda:

Att om man är krasslig och inte kan sjunga så kommer man ändå till repetitionerna och lyssnar och antecknar. Vi har en körassistent som också sjunger i kören. Vi har en egen kompositör i kören [den 14-årige basen Ted] och vi sjunger specialskriven eller ny musik vid nästan varje gudstjänst. Vi sjunger på många olika språk, t.ex isländska och latin.

NÅGRA KÖRLEDARREFLEKTIONER:

Både undertecknad och körassistenten Daniel lägger mycket fokus på att skapa en trygg och avspänd atmosfär i kören. Det gynnar både de yngre och de äldre och sången. Det är viktigt att herrarna får vara bra förebilder, och att gossarna ser fram emot en sånglig framtid. Jag ställer ofta frågan vilken stämma de tror att de kommer att sjunga i framtiden, och det är också ett sätt att läsa av vilken stämma i kören som för tillfället är extra bra förebilder.

 

Intervjuade Isak och David gjorde:

körledaren Joakim

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.